Putopisi

USPON NA TROGLAV, 5.09.2010.
Nakon Vratarskih i Hajdučkih kukova, Troglav se čini kao sasvim logičan izbor. Dilema je samo -iz Vrdova ili iz Sajkovića- ipak Sajkovići. Već dugo me Troglav interesirao kao prirodna granica između BiH i Hrvatske,kao poveznica Dinare i Kamešnice. Dakle,polazak iz Šibenika u 6 h,kava u Bosanskom Grahovu, mogao je biti i bolji izbor, dalje prema Livnu, negdje na pola puta skretanje za Sajkoviće,mjesta od kojeg se poput gorostasa iz prostranog Livanjskog polja uzdiže veličanstveni Troglav!
Pokraj srušene crkve makadamskom cestom-nije tako loša, ali za niže auto nije preporučljiva. (Mate je tu prošli tjedan razbio auto,nećemo valjda mi!) Traktori za izvlačenje drva, kiše itd.rade svoje. Ostavljamo auto negdje pola sata hoda do početka staze i uspona. Šumari kao i svugdje ostavljaju svoje tragove-podsjetnike da su tu bili i ostavili sve što im ne treba. Hodamo preko hrpa granja,srušenih debla,upadamo u blato, ali ta slika je svugdje više manje ista. Gubimo nešto vremene na traženju marke, ali na svu sreću uskoro počinje uspon kroz bogatu šumu bukve,jele, smreke,lišće debelo položeno na blatnjavoj podlozi,tu itamo malo kliže, ali napredujemo. Raskršće-staza Mery-kraća,ali strmija,lijevo staza lakša, ali duža. Jasno, mi ćemo kraćom!Uskoro izlazimo na na mali stjenoviti dio gdje se napokon vide konture Troglava,niski oblaci putuju nad njim,moram priznati -djeluje moćno.
01. Troglav
Gazimo kroz klekovinu i izlazak na čistinu.Otvaraju se vidici-Troglavska kotlina impresivna,moćna , bez vode, snijega ili leda,sipar koji se strmo obrušava,travnati prijelaz na Srednji Troglav. Vidimo geodetski stup na Velikom Troglavu i to je to!!!!
02. Troglav
03. Troglav
Vidici se otvaraju prema travnatom Vrdovu, vidi se Kijevski bat, Dinara, Dinarski bat, Livanjsko polje se zrcali na suncu, Peručko jezero se pomalja tek kao mali trokutić, a voda blista i sja okupana suncem. Tko se više sjeća uspona,znojenja, uloženog truda da bi uživao u ovakvoj bezvremenskoj ljepoti!
04. Troglav
Vraćamo se stazom dužom,ali lakšom,zatvaramo krug(svima nam je draža kraća),povratak u Sajkoviće.
U svakom slučaju izlet i uspon za pamćenje.
Biserka
Nazad