Putopisi

Modro, Crveno i Blidinjsko jezero
15. siječnja 2011.

Petak poslijepodne. Dosada. Izlet na Žurino brdo koji je trebala voditi Tonka je otkazan. Kako utući dva dana u kući. Ne pamtim kada sam zadnji put otišla negdje prošetati, a kamoli na kakav zahtjevniji izlet. Ružno vrijeme, mnogobrojni rođendani, Božić i Nova godina ostavili su na meni vidljive posljedice. Opet će mi najduža tura biti od fotelje do frižidera i natrag. Iz razmišljanja me trgne zvuk mobitela i Mirnin glas: „Jesi li dobila poruku?“ Idemo sutra ujutro na Blidinje. Jesi li za?“. „Pa naravno!“ odgovorim bez razmišljanja, ne pitajući ni za cijenu, ni tko ide, ali zadovoljna jer u tom kraju još nisam bila. Bit će super slika.
I tako, u subotu krenuli smo nas osam u kombiju put Imotskog. Prvi cilj nam je Modro jezero. Oduševljeno vadimo foto-aparate i klikamo. Prekrasna boja jezera, odraz stijena u vodi ostavlja nas bez daha. Svatko pokušava naći što bolji kadar, naći što bolju pozu i napraviti što bolju fotografiju. Uređenom šetnicom se penjemo do Topane, tvrđave koja spada u red najznačajnijih utvrda unutrašnjeg dijela Dalmacije. Crveno jezero, daleko manje, crvenom bojom stijenja koje okružuje jezero impresionira na drugi način. Branko nas vozi i do akumulacijskog jezera Ričice, namijenjenog navodnjavanju okolnog područja.
Žurimo, jer do Blidinja ima još najmanje jedan sat vožnje, a dan je kratak.
Kombi se zaustavlja pokraj zaleđenog jezera i izlazimo. Hladni vjetar i niska temperatura šokiraju nas, pa u Imotskom smo bili na bar 15 ℃, a ovdje........ Na brzinu okidamo pokoju fotografiju i brzo se vraćamo u kombi tražeći dodatne džempere i jakne. Nakon ručka odlazimo malo protegnuti noge, ali vrijeme se mijenja i već je dva sata. Lagana kišica, kratak dan i hladnoća ne dozvoljavaju neku dužu šetnju, pa smo krenuli put jezera (sada već puno bolje obučeni). Mirna pokazuje i priča gdje je bila i kud se penjala. Čvrsnica u magli i strmim stijenama izaziva strahopoštovanje. Lagano hodamo i već se prave planovi: mogli bi i sa većom grupom doći ovdje i uživati u prekrasnom krajoliku, šetnjama, usponima. Možda u kasno proljeće ili rano ljeto, i to ne na jedan dan.
Nazad