Putopisi

DANI HRVATSKIH PLANINARA
SUBOTA, 7. SVIBNJA 2011.

Već u šest ujutro prepun autobus članova društva krenuo je put Omiša  gdje se održavala proslava „Dana hrvatskih planinara“ u organizaciji PD „Imber“.

Dan pravi ljetni. Autobusi iz svih krajeva Hrvatske,  pa i šire,  traže parkiralište u sklopu kampa „Galeb“.  Vinkovčani, Riječani, Zagrepčani, Senjani,  Splićani, Karlovčani, Kaštelani, Livnjaci, Travničani, .... svi su tu.

Kratak dogovor i desetak naših članova uputilo se zajedno sa još petstotinjak planinara na zahtjevnu planinarsku turu: Omiš-pl.sklonište “Luda kuća”-vrh Kula (864n/m)-Podašpilje - Radmanove mlinice - Omiš.


Pokraj pl.skloništa “Luda kuća” grupa se dijelila  na dva dijela. Prvi dio nastavio je dalje prema Podašpilju i Radmanovim mlinicama gdje se ukrcao u izletničke brodove  te se kroz kanjon rijeke Cetine vratio u Omiš. Drugi dio se penjao na najviši vrh Omiške Dinare Kulu (864n/m), nakon čega se istim putem vratio u Omiš.

Veći dio nas je, nakon prve jutarnje kave, izabrao lakšu stazu Omiš – Naklice – Komorjak, Soldatska kuća, dok je dio otišao  u razgled Omiša.

Nakon obilaska i  fotografiranja prekrasne panorame Omiša sa Komorjaka spustili smo se u Omiš i brodom krenuli u obilazak Radmanovih mlinica. Prekrasna zelene boja Cetine stopila se sa zelenilom okolnog drveća i taman dok smo opušteno uživali u ljepotama rijeke iza treće okuke jedva smo uspjeli izbjeći napad poznatih omiških gusara.

Nakon povratka u kamp, ručak, fažol. I dok čekamo službeno otvorenje proslave, odmor na travnjaku. Obnavljaju se stara poznanstva i sklapaju nova.

Predvečer,  nakon otvorenja, organizirano je potezanje konopa u muškoj i ženskoj kategoriji. I članovi našeg Društva, okušali su se u obje kategorije i to s polovičnim uspjehom. Kao najbolji konopaši u muškoj i ženskoj konkurenciji pokazali su se planinari iz susjedne Bosne i Hercegovine koji su odnijeli prvu nagradu.

A onda je slijedio, za nas,  najbolji dio proslave. Naravno, ples. I pogodite tko je tu bio najbrojniji, prvi na podiju, nezaustavljiv, jedini, ....

Na otvorenju začuđujuće malo planinara.  Velik broj njih je već tijekom popodneva krenuo kući. Recesija je kao i svugdje i ovdje uzela danak. Šteta,  jer su planinari Imbera  uložili  jako puno truda u organizaciju ove proslave.


Nazad