Putopisi

VIDAKOV KUK

Odluka je pala u petak, u subotu, 28.12.2013. idemo u NP Paklenicu. Krećemo rano iz Šibenika, da bi stigle popiti kavu, malo popričati i obići sve što smo zamislile. Dan je kratak. Mi smo ženska ekipa planinarki u koju tu i tamo zaluta pokoji muškarac. Njima valjda brzo dosadi naš stil penjanja. Mi hodamo relativno polako, uživamo u svakom koraku koji napravimo u planini, a da ne kažem koliko uživamo u pogledima, zvukovima i mirisima planine. Sve to pokušavamo ovjekovječiti i fotoaparatima.


 Zub od Manite peći

 

Današnji cilj je Vidakov kuk. Ide nas sedam, a samo je jedna prije desetak godina bila tamo. Do Manite peći je sve poznato, sve smo nestrpljive da vidimo nešto novo. Staza se najprije malo spušta, a onda počinju usponi kakve volimo, po kamenitom terenu, a cijelo vrijeme sa prekrasnim pogledima na klanac Velike Paklenice, Anića kuk, Sveto brdo, more... Na nekim mjestima je sajla koja pomaže pri penjanju.

Za sat vremena smo na istočnom dijelu Vidakova kuka. Oduševljene smo. Vrijeme sunčano, nema vjetra, toplo, pogledi nezaboravni. Odlučujemo se na nešto duži boravak jer ne poklope se često svi elementi za sreću. Da bude veća, jedemo, a onda iznenađenje, Višnja vadi šampanjac i nazdravljamo novoj 2014. godini. Sunce nas grije izvana, šampanjac iznutra i sretne smo.

 

Nevoljko krećemo dalje. Spuštamo se polako jer na mjestima ima sipara, prolazimo travnati dio i dolazimo do zapadnog dijela Vidakova kuka. Podsjeća nas na Bojin kuk. Ostajemo kratko i nastavljamo do raskršća. Jedan put vodi prema Njivama, uzbrdo, a drugi prema Tomićima, nizbrdo.  Ni jedna dosad nije išla stazom za Tomiće pa krećemo prema njima. Staza je ugodna, ubrzo se vidi i Starigrad. Tomići su napušteno selo, odakle se može nastaviti prema Starigradu ili prema kanjonu Velike Paklenice. Mi krećemo prema kanjonu. Ne piše koliko nam vremenski treba, ali srećemo slovenski bračni par koji nam kaže da je njima trebalo oko 45 minuta. Taman da stignemo prije mraka. Staza iz Tomića je dosta zahtjevna, pogotovo dio spuštanja u kanjon, ali zanimljiva sa prekrasnim pogledima. Trebalo bi je jednom proći neopterećeni mrakom.

Naša satnica, bez pauza:

Parkiralište – Manita peć                        1.40

Manita peć – Vidakov kuk –Tomići       3.35             

Tomići - kanjon V.Paklenice                  0.45            


Nazad