Putopisi

JULIJSKE ALPE

( Aljažev dom, Dom na Komni, Kuća na Triglavskim jezerima)

Ponedjeljak, 7.00. sati ujutro, na autobusnoj stanici, očekujemo autobus koji će nas odvesti u našu novu avanturu. Pet dana Julijskih alpa. Triglav. Na licima članova iščekivanje, radost, nestrpljenje.
Napokon krećemo! U autobusu pjesma, smijeh, vicevi, dosjetke pršte na sve strane.
Bez problema prelazimo slovensku granicu i stižemo u Mojstranu. Mali pitoreskni gradić, ulaz u Triglavski nacionalni park, poznat kao mjesto odakle polaze usponi na Triglav.
Nakon susreta s Duškom, članom Slovenske gorske službe spašavanja koji nam je pomogao u organizaciji ovog putovanja, obilazimo slap Peričnik i nastavljamo prema Aljaževom dom.
Nakon što smo se smjestili u zajedničku sobu, večera, netko iz ruksaka netko iz restorana,  prema izboru i onda spavanac.
A u sobi san nikako ne dolazi na oči, pošalice, dosjetke, aluzije, stare priče i zajedničke dogodovštine. I u jednoj noći svašta se doznalo i izišlo na vidjelo.
Ustajanje, doručak, kava i rastanak. Grupa od deset planinara uputila se prema Stanića kući i dalje na Triglav, dok se ostatak grupe uputio na obilazak Bleda i Bohinja, Kuću na Savici i dalje prema Domu na Komni. 
Puni dobre volje, praznih kartica na fotoaparatima  krenuli smo prema Domu na Komni gdje trebamo noćiti slijedeća dva dana. Nakon 48 označenih, i još malo, pa još toliko neoznačenih zavoja napokon smo stigli na Komnu. Pogled plijeni panorama Bohinja s jedne strane, s druge na planinu Govnjač, Spodnju Komnu, rodica, Vogel, Škrbina, Velika i mala Tičarica....
Nakon predaha smještaj u sobe, večera (golaž, ričet, gobova juha, žganci (ne naša već od heljdinog brašna ....)
Slijedećeg dana poslije doručka i kave krećemo prema Kući pod Bogatinom i Bogatinskom sedlu prema Velikom Bogatinu.
Suprotno svim našim očekivanjima vrijeme je prekrasno. Sunce sja svom snagom, a mi svi prepadnuti vremenskom prognozom sa sobom imamo više zimske nego ljetne garderobe.  
Pred nama se otvaraju prekrasni vidici. Želeći bar na trenutak zadržati ljepote pred nama vadimo fotoaparate i slikanju nikad kraja. (Gracija, Krn, Mahavšćek, ....).
Do nas stiže vijest. Uspjeli su! Na vrhu su! Ponosni smo i sretni zbog njihovog uspjeha. Kao da je i njihov uspjeh i naš uspjeh.
Četvrtak, 8.30. krećemo prema Kući na Triglavskim jezerima, gdje je predviđen susret s grupom koja se penjala na Triglav. A do Kuće na Triglavskim jezerima sasvim drugi prizori. Gusta zelena šuma, livade pune cvijeća i zelena jezera jednako oduzimaju dah kao i planine dan prije.
I .... susret s drugom grupom. Čestitke, poljupci padaju na sve strane.
Petak je. Posljednji dan. Rano ustajanje i polazak prema Kući na Savici preko Lopučniške doline do Crnog jezera. Jedna grupa ide preko Doma na Komni, a druga druga strmijim putem preko  Komarče do Savice.  Žurimo, vremenska prognoza nije nam naklonjena, kiša u poslijepodnevnim satima, ali kao i mnogo puta do sada vrijeme nas je poslužilo tako da smo svi suhi stigli na Savicu. I poslije okrepe rastanak od Julijskih alpa, Bohinja. Bleda i lagano put Šibenika.


Nazad