Putopisi

18.3. – 20.3. 2011.

Petak poslijepodne. Mala grupa planinara uputila se na drugi kraj „lijepe naše“ , u Slavoniju, na Papuk. Na manifestaciju ˝Papučki jaglaci˝ koja se tradicionalno organizira uz dolazak proljeća i posjećuju je brojni planinari i izletnici iz Hrvatske, ali i iz inozemstva.
Više
15. siječnja 2011.

Petak poslijepodne. Dosada. Izlet na Žurino brdo koji je trebala voditi Tonka je otkazan. Kako utući dva dana u kući. Ne pamtim kada sam zadnji put otišla negdje prošetati, a kamoli na kakav zahtjevniji izlet. Ružno vrijeme, mnogobrojni rođendani, Božić i Nova godina ostavili su na meni vidljive posljedice. Opet će mi najduža tura biti od fotelje do frižidera i natrag. Iz razmišljanja me trgne zvuk mobitela i Mirnin glas: „Jesi li dobila poruku?“ Idemo sutra ujutro na Blidinje. Jesi li za?“. „Pa naravno!“ odgovorim bez razmišljanja, ne pitajući ni za cijenu, ni tko ide, ali zadovoljna jer u tom kraju još nisam bila. Bit će super slika.
Više
Nakon neznatnog kašnjenja krenuli smo u 9 sati iz Murtera prema Žutu. Na brodu žamor i galama. Nije ni čudno, jer ovo je prvi izlet nakon ljetne stanke. Svi su dobre volje, sunce grije i malo bure najavljuje da ovo ipak neće biti pretopao dan. Prolazimo pokraj Vrgade i mnoštva malih otočića čija imena nisam uspjela upamti. Nakon tri sata vožnje stižemo na Žut i naravno, prvo kava u jedinom restoranu u uvali Pristanište.
Više
Nakon Vratarskih i Hajdučkih kukova, Troglav se čini kao sasvim logičan izbor. Dilema je samo -iz Vrdova ili iz Sajkovića- ipak Sajkovići. Već dugo me Troglav interesirao kao prirodna granica između BiH i Hrvatske,kao poveznica Dinare i Kamešnice. Dakle,polazak iz Šibenika u 6 h,kava u Bosanskom Grahovu, mogao je biti i bolji izbor, dalje prema Livnu, negdje na pola puta skretanje za Sajkoviće,mjesta od kojeg se poput gorostasa iz prostranog Livanjskog polja uzdiže veličanstveni Troglav!
Više
(21. 8. – 22.8.)

Nisam mogla iščekati tu subotu i polazak prema Trakošćanu. Znam, mnogi će reći kakav je to planinarski izlet i kako se to planinari po Trakošćanu i Varaždinu ali u sjećanju su mi još uvijek žive slike starog dvorca od mog zadnjeg posjeta od prije jedno tridesetak godina kao i želja da posjetim Varaždin za vrijeme Špancirfesta jer svi koji su tu bili govore da je to nešto posebno . I nakon toliko sati tandrkanja u autobusu napokon smo stigli u Trakošćan. Velebno zdanje osvanulo je pred nama u svoj svojoj ljepoti. I ne zna se što je ljepše dvorac na jezeru ili unutrašnjost dvorca koja prikazuje način života iz prošlosti.
Više

Stranica: 1 2 3 4